Mauro Scocco tilldelas Orusts stora Evert Taube-pris 2016

Orusts stora Evert Taube-pris är instiftat av Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med Taubespelen. Priset delas ut för sjätte gången och 2016 går det till en artist som varit produktiv i över 30 år.

Hörnen har varit en central del i de texter han blivit mest känd med. För där står han, i hörnet vid 7-eleven och runt hörnet väntar himlen.

Motiveringen till årets pristagare

Årets pristagare har en lång och framgångsrik karriär som kompositör och textförfattare. Sedan tidigt 80-tal har han försett både sig själv och många av våra mest ansedda artister med välskrivet material.

Som lyriker är han en betraktare som har hittat sin egen unika berättarton som med några enkla drag fångar lyssnarens uppmärksamhet. I skenbart enkla melodiska texter visar han på det stora i människans situation och lyfter det ovanliga ur vardagen.

Längtan efter kärlek, brustna relationeroch obesvarade frågor. Här målas upp känslor av vemod vars skugga ändå har en ljus nyans. Här finns hoppet och tron på det goda. Detta är ett textförfattande som även fanns hos Evert Taube.

Vår pristagare är en mästare i att med det skrivna ordet förmedla en känsla. En sommartom stad, en vinterkall natt eller sorgen i ett brustet hjärta. Känslan finns där mellan orden.

Årets mottagare av Orusts stora Evert Taubepris är en man som stolt bär Evert Taubes berättartradition vidare. 2016 års mottagare är Mauro Scocco.

Priset delas ut på Orustdagen

Priset kommer att delas ut på Orustdagen den 18 juni i Svanesund. Förutom prisceremoni blir det framträdande av Lotta Engberg och lokala artister.