Orusts stora Evert Taube-pris 2013

För tredje året i rad delas Orusts stora Evert Taubepris ut. 2013 års pristagare är Håkan Hellström.

Motivering

Det finns många paralleller mellan Evert Taubes och Håkan Hellströms diktning. En är dramaturgin. Texterna inleds med att etablera platsen, presentera personerna för att sedan beskriva händelsen. En annan är att de gärna skriver om platser de är bekanta med.

Liksom Evert, skriver Håkan enkelt och tydligt för att fånga lyssnarens intresse. Kärlek med dess fröjder och våndor är ett mycket närvarande tema i bådas texter. Håkan har i sina alster, precis som Evert, oftast en liten knorr eller finurlig tanke med sina berättelser.

Håkan Hellströms sätt att beskriva dagens värld med sina kärleksfulla och betraktande penseldrag gör honom till en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taubepris 2013.

Håkans tackbrev

Jag är tacksam och stolt. En av mina första stora inspiratörer var Evert Taube. Hans reseskildringar, kärleksvisor och beskrivningar av framförallt Stockholm och Bohuslän har alltid fascinerat mig.

Som liten kunde jag drömma mig bort till hans visor. Bli en del i historien. Något som jag hoppas att jag själv lyckas förmedla idag. Att man i mina texter ser likheter med Evert Taubes sätt att skriva hedrar mig mycket och jag ser fram emot att få komma till Orust för ta emot priset den 15 juni.